ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ!

Συμπληρώνουμε 12 χρόνια λειτουργίας στην Τρίπολη και συνολικά 24 χρόνια στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση. Σε ένα πλήρως ανακαινισμένο χώρο, στη καρδιά της πόλης και με την ίδια αγάπη για το μαθητή, συνεχίζουμε να διδάσκουμε με στόχο να αντικρίζουμε καθημερινά χαμόγελα! ( 2023)

Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

ΒΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΩΝ 2009 -ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ!

Πανελλαδικές 2009 και Βάσεις: Οι τάσεις ανά επιστημονικό πεδίο

Τα εύκολα θέματα τουλάχιστον ως προς το βαθμολογικό όριο του 10 θα μειώσει σίγουρα τις κενές θέσεις στα ΤΕΙ και να οδηγήσει σε άνοδο τις βάσεις εισαγωγής σε σχολές μέτριας και χαμηλής ζήτησης,
Αντίθετα,το γεγονός ότι οι υψηλές βαθμολογίες δεν ήταν τόσο εύκολες να επιτευχθούν λογω της απαιτητικής βιολογίας για παράδειγμα, θα δώσει μία πτωτική είναι η τάση για τις πολυτεχνικές σχολές, τις ιατρικές και τις φυσικομαθηματικές, ενώ ελαφρά ανοδικά αναμένεται να κινηθούν τα υψηλόβαθμα οικονομικά τμήματα, οι νομικές σχολές και τα παιδαγωγικά.


Ειδικότερα, με βάση τις έως τώρα πληροφορίες από τη διόρθωση των γραπτών στα βαθμολογικά κέντρα, για το:

1ο επ. πεδίο (νομικές, φιλολογίες, παιδαγωγικά τμήματα): Ο αριθμός των υποψηφίων θεωρητικής κατεύθυνσης (που διεκδικούν τις φιλολογίες, νομικές κ.λπ.) που κατά μέσο όρο έγραψαν πάνω από 15 σε όλα τα μαθήματα της κατεύθυνσης είναι περίπου ίδιος σε σχέση με αυτόν του 2008. Στα μαθήματα γενικής παιδείας η ευκολία των θεμάτων της Βιολογίας (μάθημα το οποίο κατά κανόνα επιλέγουν οι υποψήφιοι ως το έκτο εξεταζόμενο), καθώς και η αλλαγή τρόπου βαθμολόγησης της Νεοελληνικής Γλώσσας (το σκέλος της Εκθεσης βαθμολογείται πλέον με 8 μονάδες με άριστα το 20, από 10 μονάδες που έπαιρνε έως πέρυσι), οδηγεί περισσότερους σε σχέση με το 2008 υποψηφίους σε βαθμολογίες πάνω από 15. Ταυτόχρονα, αυξήθηκαν οι υποψήφιοι με βαθμό από 10 έως 15. Συνεπώς οι βάσεις των υψηλόβαθμων σχολών του πεδίου θα κινηθούν ελαφρά ανοδικά. Ισχυρότερη ανοδική τάση καταγράφεται στις μέσες και χαμηλές βάσεις.

– 2ο & 4ο επ. πεδίο (φυσικομαθηματικές, πολυτεχνεία, τεχνολογικοί τομείς): Οι υποψήφιοι της θετικής κατεύθυνσης (διεκδικούν τις περιζήτητες θέσεις του ΕΜΠ στο 4ο πεδίο) που έγραψαν και στα πέντε μαθήματα πάνω από 15 είναι λιγότεροι σε σχέση με το 2008. Ετσι, η καλύτερη απόδοση στη Φυσική κατεύθυνσης δεν μπορεί να συγκρατήσει την πτώση των μορίων. Αλλά και οι υποψήφιοι της τεχνολογικής κατεύθυνσης παρουσιάζουν παρόμοια εικόνα με αυτή της θετικής. Αυτό σημαίνει ότι οι βάσεις των περιζήτητων πολυτεχνικών σχολών θα κινηθούν ελαφρώς πτωτικά, ενώ οι μέσες και χαμηλές βάσεις των δύο πεδίων θα κινηθούν ανοδικά.

– 3ο επ. πεδίο (ιατρικές και άλλες σχολές υγείας): Τις ιατρικές σχολές διεκδικούν υποψήφιοι της θετικής κατεύθυνσης, των οποίων φέτος η απόδοση στα Μαθηματικά, τη Βιολογία και τη Χημεία κατεύθυνσης στο πεδίο 15 - 20 έπεσε σε σχέση με το 2008. Αρα οι υψηλόβαθμες ιατρικές σχολές, παρά τη «στήριξη» της Φυσικής, θα κινηθούν ελαφρώς καθοδικά. Αντιθέτως, στις μέσες και χαμηλές βάσεις, που αντιστοιχούν κυρίως σε ΤΕΙ, θα υπάρξει μεγάλη άνοδος λόγω και της επίδρασης των υποψηφίων της θεωρητικής κατεύθυνσης, που δηλώνουν τμήματα ΤΕΙ με παραϊατρικό αντικείμενο.

– 5ο επ. πεδίο (οικονομικά τμήματα): Η ευκολία των θεμάτων στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας αλλά και στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας εξισορροπούν τις μικρότερες αποδόσεις στα μαθήματα κατεύθυνσης της Τεχνολογικής και Θετικής, με αποτέλεσμα οι βάσεις των σχολών (τόσο της υψηλής όσο και της μεσαίας και χαμηλής) να δείχνουν σταθεροποίηση ή ελαφρά ανοδική τάση. Ευνοημένοι είναι οι υποψήφιοι της Θεωρητικής κατεύθυνσης, οι οποίοι έχουν περισσότερες πιθανότητες εισαγωγής σε οικονομικές σχολές, δεδομένου ότι τα μαθήματα κατεύθυνσης δεν τους δυσκόλεψαν αλλά και οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας σε συνδυασμό με τα Μαθηματικά γενικής παιδείας τους επιτρέπουν να ανταγωνιστούν τους υποψηφίους Θετικής και Τεχνολογικής κατεύθυνσης.

Βάσει του πρώτου απολογισμού, η εικόνα ανά μάθημα διαμορφώνεται ως εξής:
Νεοελληνική Γλώσσα Γ.Π.:
Η επιλογή του δοκιμίου του Αγγελου Τερζάκη για τον ρόλο του βιβλίου ως μέσου παιδείας και το θέμα της Εκθεσης (καταστροφή βιβλίων στο τέλος του σχολικού έτους και συνύπαρξη των βιβλίων με τα ηλεκτρονικά μέσα πληροφόρησης και γνώσης) κρίθηκαν από πολλούς φιλολόγους ως ατυχείς επιλογές οι οποίες δυσκόλεψαν αρκετά τις προσπάθειες των υποψηφίων.
Τα πρώτα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα κάνουν λόγο για μέτρια γραπτά που κινούνται μεταξύ 11-13. Οι βαθμολογητές εκτιμούν ότι τα γραπτά κάτω της βάσης θα κινηθούν κοντά στο 26% ή λίγο λιγότερο. Οσο για τα άριστα γραπτά, οι καθηγητές πιστεύουν ότι δεν θα ξεπεράσουν το 1%.
Βιολογία Γ.Π.: Ευχάριστα είναι τα... μαντάτα για όσους υποψηφίους επέλεξαν τη Βιολογία Γενικής Παιδείας, αφού καθηγητές και μαθητές συμφώνησαν ότι τα θέματα ήταν ευκολότερα από την προηγούμενη χρονιά. Οι καλύτερες επιδόσεις που σημειώθηκαν θα έχουν αντίκτυπο στην πλειονότητα των μαθητών, καθώς παραδοσιακά οι περισσότεροι (πέρυσι έφτασαν το 51%) επιλέγουν ως δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας τη Βιολογία. Οι πρώτες εκτιμήσεις που προέρχονται από τα βαθμολογικά κέντρα, δείχνουν αύξηση των αριστούχων συγκριτικά με πέρυσι (θα ξεπεράσουν το 30%), ενώ περίπου όσοι και πέρυσι θα είναι οι μαθητές που θα κριθούν αποτυχόντες.
Φυσική Γ.Π.: Ελάχιστοι είναι αυτοί που επιλέγουν τη Φυσική Γ.Π., αλλά όσοι το κάνουν δεν το μετανιώνουν αφού περίπου οι μισοί εξασφαλίζουν βαθμολογίες μεταξύ 18 έως 20. Αυτό αναμένεται να συμβεί και φέτος, αφού τα θέματα δεν διέφεραν, ως προς τον βαθμό δυσκολίας, από τα περσινά.
Ως εκ τούτου, κοντά στο 50% θα ανέλθει το ποσοστό των φετινών αριστούχων, ενώ σε δύο ακόμη κομμάτια θα κατανεμηθούν οι υπόλοιποι υποψήφιοι, στις βαθμολογικές κλίμακες 12-17,9 και 0-9,9.
Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γ.Π.: Στους τυχερούς συγκαταλέγονται οι υποψήφιοι που επέλεξαν το συγκεκριμένο μάθημα, ως 2ο Γενικής Παιδείας, καθώς τα θέματα ήταν ευκολότερα από τα αντίστοιχα του 2008. Συνακόλουθες είναι οι προβλέψεις για τα γραπτά των υποψηφίων. Οπως τόνισαν στο «Εθνος» μαθηματικοί που διορθώνουν το μάθημα, «βλέπουν» ότι οι βαθμολογίες πάνω από 17 θα ξεπεράσουν το 40%, ενώ το ποσοστό των μαθητών που δεν θα καταφέρει να πιάσει τη βάση θα πέσει συγκριτικά με πέρυσι, φτάνοντας κοντά στο 25%.
Ιστορία Γ.Π.: Η παράδοση σύμφωνα με την οποία καταγράφονται υψηλά ποσοστά σε αποτυχόντες και χαμηλά σε αριστούχους, δεν πρόκειται να σπάσει ούτε και φέτος. Για τον λόγο αυτό, ελάχιστοι είναι όσοι επιλέγουν το συγκεκριμένο μάθημα Γενικής Παιδείας. Τα φετινά θέματα φαίνεται ότι δυσκόλεψαν ακόμη περισσότερο τους μαθητές και, όπως όλα δείχνουν, το ποσοστό των αριστούχων θα πέσει κάτω του 10%, ενώ των αποτυχόντων θα ανέβει ίσως και πάνω από το 50%.
Νεοελληνική Λογοτεχνία θεωρητικής κατεύθυνσης: Διαβαθμισμένης δυσκολίας ήταν τα θέματα στη Νεοελληνική Λογοτεχνία και παρά το γεγονός ότι δεν απαιτούσαν εξειδικευμένες γνώσεις δεν χαρακτηρίζονται εύκολα. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι οι αριστούχοι θα είναι λίγοι περισσότεροι από πέρυσι και πιθανότατα να ξεπεράσουν οριακά το 5%, ενώ αναμένεται να μειωθούν τα γραπτά που βρέθηκαν κάτω της βάσης (περίπου 1 στα 3). Το ποίημα του Σαχτούρη, όπως χαρακτηριστικά μας είπαν βαθμολογητές, δυστυχώς δεν είναι στα SOS των υποψηφίων, που δεν έχουν ασχοληθεί και πολύ με τον συγκεκριμένο ποιητή, και εκτιμούν ότι η χαμηλή βαθμολογία θα οφείλεται κυρίως σε αυτό το γεγονός.
Μαθηματικά θετικής - τεχνολογικής κατεύθυνσης: Αντίστοιχα με τα περσινά, ως προς τον βαθμό δυσκολίας, ήταν τα θέματα των Μαθηματικών κατεύθυνσης. Με αυτό το δεδομένο, αναμένεται και πάλι να είναι τεράστια τα ποσοστά των μαθητών που θα βρεθούν κάτω από τη βάση και ειδικά στην τεχνολογική κατεύθυνση, όπου δεν αποκλείεται να κριθούν ως αποτυχόντες 3 στους 4. Στη θετική κατεύθυνση, τα γραπτά δείχνουν πως η κατάσταση είναι λίγο πιο ρόδινη αφού περίπου 4 στους 10 υπολογίζεται ότι θα κινηθούν στο υπόγειο της βαθμολογικής κλίμακας. Οσο για τους αριστούχους, μετρημένοι στα δάχτυλα θα είναι στην τεχνολογική κατεύθυνση και ελαφρώς περισσότεροι στη θετική.
Ιστορία θεωρητικής κατεύθυνσης: Αυξημένης δυσκολίας ήταν τα θέματα στην Ιστορία και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, οι μέτριοι μαθητές αντιμετώπισαν σοβαρότατα προβλήματα και τα γραπτά κάτω της βάσης ίσως να ξεπεράσουν σε ποσοστό και τα περσινά.
Βιολογία θετικής κατεύθυνσης: Τα χέρια ψηλά σήκωσαν οι περισσότεροι υποψήφιοι της θετικής κατεύθυνσης στο 4ο θέμα και συγκεκριμένα στο στ υποερώτημα, αφού -όπως παραδέχτηκαν και πολλοί καθηγητές- οι 8 μονάδες που του αναλογούσαν δεν θα δοθούν σχεδόν πουθενά. Ως εκ τούτου, το άριστα μετατοπίζεται λίγο πιο κάτω και οι περσινοί αριστούχοι που είχαν φτάσει στο 32,16% μάλλον θα «βολευτούν» με χαμηλότερες βαθμολογίες.
Χημεία - Βιοχημεία τεχνολογικής κατεύθυνσης (κύκλος τεχνολογίας και παραγωγής): Προς επανάληψη των περσινών εντυπωσιακά καλών ποσοστών στη βαθμολογική κλίμακα 18-20 οδηγούνται οι υποψήφιοι που επέλεξαν τη Χημεία - Βιοχημεία.
Τα θέματα δεν είχαν μεγάλο βαθμό δυσκολίας και σύμφωνα με τους καθηγητές, οι αριστούχοι θα κινηθούν κοντά στο 50%, όπως δηλαδή και πέρυσι, ενώ δεν φαίνεται να υπερβούν το 15% όσοι γράψουν κάτω από τη βάση.
Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων τεχνολογικής κατεύθυνσης (κύκλος πληροφορικής και υπηρεσιών): Για καλά προετοιμασμένους μαθητές ήταν τα θέματα στις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, με το επίπεδο δυσκολίας να βρίσκεται κοντά με το περσινό.

Oι Νομικές, Παιδαγωγικές και Ιατρικές Σχολές δεν ανεβάζουν άλλο τον πήχυ, τα Οικονομικά Τμήματα γίνονται περισσότερο απαιτητικά, ενώ οι βάσεις των Τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ του 2ου και 4ου Επιστημονικού Πεδίου (Πολυτεχνικά, Μαθηματικά, Φυσικά, Χημικά, Πληροφορική κ.λπ.) αναμένεται να παρουσιαστούν με αυξομειώσεις, με κύρια κατεύθυνση όμως την άνοδο. Οι πάνω από 8.000 φετινοί αριστούχοι θα συγκρατήσουν σε υψηλά επίπεδα τις βάσεις εισαγωγής των περιζήτητων και υψηλόβαθμων Πανεπιστημιακών Τμημάτων. Τα βαθμολογικά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας (δείγμα 18.000 βαθμολογιών), αν και ιδιαίτερα φέτος δεν ξεκαθαρίζουν με βεβαιότητα τις επιδόσεις των υποψηφίων, φανερώνουν ότι θα έχουμε μια διπλή ταχύτητα στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής των Τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ των 5 Επιστημονικών Πεδίων. Μικρές αυξομειώσεις
ΣΤΟ 1οΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ αναμένονται μικρές αυξομειώσεις στην κίνηση των βάσεων. Για τα πιο απαιτητικά στις βάσεις εισαγωγής τους Τμήματα, δηλαδή τη Νομική Αθήνας και Θεσσαλονίκης, τα Παιδαγωγικά Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθήνας και Θεσσαλονίκης αλλά και τις Στρατιωτικές Σχολές υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα με πιθανή πολύ μικρή πτώση. Η εισαγωγή στο χαμηλότερο Τμήμα των ΑΕΙ του Πεδίου αναμένεται να επιτευχθεί με περίπου 11.500 μόρια και με 10.700 στα ΤΕΙ. ΣΤΟ 2οΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ με υποψηφίους της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης αναμένονται αυξομειώσεις στις βάσεις των Τμημάτων, με κύρια όμως κατεύθυνση την άνοδο. Η βάση για τα ΑΕΙ θα κυμανθεί κοντά στα 10.000 μόρια και για τα ΤΕΙ περίπου 9.000. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, καθώς και αυτό δέχεται υποψηφίους στη συντριπτική πλειονότητα από την Τεχνολογική Κατεύθυνση. Ο λόγος είναι ότι τόσο στο μάθημα Μαθηματικά Κατεύθυνσης που έχει τον υψηλότερο συντελεστή όσο και στο μάθημα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας οι φετινοί υποψήφιοι είχαν αρκετά καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με πέρσι τόσο στην κλίμακα του άριστα (18-20) όσο και στην κλίμακα 10-18. Οι κάπως χειρότερες επιδόσεις στη Φυσική Κατεύθυνσης (ιδίως στην κλίμακα του άριστα (18-20) δεν φαίνεται να μπορούν να αντιρροπήσουν τα πράγματα. Το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ αναμένεται να έχει τις υψηλότερες βάσεις. Η βάση για τα ΑΕΙ του 4ου Επιστημονικού Πεδίου αναμένεται να ανοίξει με πάνω από με 10.400 μόρια, ενώ των ΤΕΙ με πάνω από 8.500.
ΣΤΗ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ οι χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με πέρσι κυρίως στην κλίμακα του άριστα (18-20) στα μαθήματα της Γλώσσας, της Βιολογίας Κατεύθυνσης, της Φυσικής Κατεύθυνσης δεν ισοβαθμίζονται με τις επιδόσεις στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης (καλύτερες από πέρσι), στη Χημεία (ίδιες περίπου με πέρσι και στη Βιολογία (ίδιες περίπου με πέρσι). Στα πλαίσια αυτά και εφόσον επαληθευτούν τα συμπεράσματα από το δείγμα των βαθμολογιών που έχουμε στη διάθεσή μας, υπάρχει ελπίδα ακόμη και για μια μικρή πτώση των Τμημάτων Ιατρικής 10-50 μόρια. Η βάση για τα ΑΕΙ του 3ου Επιστημονικού Πεδίου αναμένεται να ανοίξει με πάνω από 15.750 μόρια ενώ για τα ΤΕΙ με πάνω από 11.400. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ Θετικό το φετινό ισοζύγιο επιδόσεων
ΤΟ 5οΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ είναι πολυσυλλεκτικό όσον αφορά τους υποψηφίους και το κυριότερο χαρακτηριστικό του φέτος είναι ότι θα πολιορκηθεί με σχετικά καλύτερες βαθμολογίες. Κι αυτό γιατί στα δύο σημαντικά μαθήματα (αυξημένης βαρύτητας) Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και Μαθηματικά Γενικής Παιδείας το φετινό ισοζύγιο επιδόσεων είναι συνολικά θετικό. Στο πρώτο μάθημακλειδί ο αριθμός των αριστούχων αναμένεται να είναι μεγαλύτερος από πέρσι.

Translate