ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ!

Συμπληρώνουμε 12 χρόνια λειτουργίας στην Τρίπολη και συνολικά 24 χρόνια στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση. Σε ένα πλήρως ανακαινισμένο χώρο, στη καρδιά της πόλης και με την ίδια αγάπη για το μαθητή, συνεχίζουμε να διδάσκουμε με στόχο να αντικρίζουμε καθημερινά χαμόγελα! ( 2023)

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

«Έχω διάβασμα τα Χριστούγεννα!»


«Έχω διάβασμα τα Χριστούγεννα!»



Οι διακοπές των Χριστουγέννων συνοδεύονται από μια διαδικασία μελέτης της συσσωρευμένης από τους προηγούμενους μήνες σχολικής και φροντιστηριακής ύλης. Η προσπάθεια να συγκεντρωθεί κάποιος στην ύλη μέσα στη γιορτινή ατμόσφαιρα του σπιτιού (και όχι μόνο) είναι ένα δύσκολο εγχείρημα που όλοι οι μαθητές, κυρίως εκείνοι των τελευταίων τάξεων του λυκείου, καλούνται να κατορθώσουν. Καθώς οι  μαθητές μου  συχνά με ρωτούν πως θα  μπορούσαν να συγκεντρωθούν στο διάβασμα και να κάνουν τις επαναλήψεις τους, αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας συμβουλές και τεχνικές που μπορούν να κάνουν τη διαδικασία της μελέτης λίγο πιο εύκολη και ίσως ενδιαφέρουσα.

1.  Ο κατάλληλος χώρος και χρόνος

Η μελέτη χρειάζεται να γίνεται σε έναν χώρο ήσυχο, καλά φωτισμένο που μας βολεύει και όπου αισθανόμαστε άνετα. Βρείτε τις ώρες που το μυαλό σας είναι πιο ξεκούραστο και μελετήστε τότε. Συνήθως αυτές είναι οι πρωινές ώρες για τους περισσότερους ανθρώπους που ο εγκέφαλος είναι ξεκούραστος μετά τον ύπνο.

2.  Οργανώστε τον χώρο σας

Πριν ξεκινήσετε το διάβασμα φροντίστε να έχετε δίπλα σας ό, τι θα χρειαστείτε για τη μελέτη σας: μολύβια, στυλό, τετράδια, φωσφωριζέ μαρκαδόρους, νερό ακόμα και μικρά σνακ. Τα «πήγαινε-έλα» στο σπίτι δε βοηθούν!

3.  Κάντε διαλείμματα

Ο εγκέφαλος σας χρειάζεται διάλλειμα! Για κάθε 50 λεπτά μελέτης κάντε ένα 15λεπτο διάλειμμα (πάνω-κάτω!). Στο διάλειμμα ασχοληθείτε με κάτι εντελώς διαφορετικό (πχ. έναν σύντομο περίπατο, λίγη μουσική κλπ.). Μην ανοίξετε την τηλεόραση ή τον υπολογιστή το διάλειμμα θα κρατήσει πολύ!!!

4.  Αποφύγετε το διαδίκτυο και το κινητό

Όσο όμως μελετάτε χρειάζεται το κινητό σας να είναι απενεργοποιημένο ή στο αθόρυβο και να το τσεκάρετε μόνο κατά τη διάρκεια του διαλλείματος σας. Επίσης το internet ταυτόχρονα με το διάβασμα δοκιμάζει τη μνήμη και την προσοχή σας.

5.  Κάντε τη μελέτη ενδιαφέρουσα

Κρατήστε μια ενεργητική στάση απέναντι στο διάβασμα. Κρατάτε χειρόγραφες σημειώσεις με τα πιο σημαντικά καθώς η διαδικασία της γραφής αποδεδειγμένα ενισχύει τη μάθηση. Σκεφτείτε ερωτήσεις που μπορεί να γίνουν για την ύλη που διαβάζετε



6. Προγραμματίστε τη μελέτη σας

Μεγάλο μέρος του άγχους μας όταν διαβάζουμε οφείλεται στον κακό προγραμματισμό ή στην απουσία του. Πόσες ώρες την ημέρα και για πόσες μέρες χρειάζεται να μελετήσετε για να καλύψετε την ύλη; Πόσες επαναλήψεις θα κάνετε και πόσο χρόνο θα σας πάρουν; Αυτά τα ερωτήματα χρειάζεται να είναι απαντημένα από την αρχή. Θα σας γλυτώσουν από μάταιη ανησυχία και άγχος.  

7.  Αξιοποιήστε έξυπνα τον χρόνο σας

Επιλέξτε να μελετάτε τα δύσκολα μαθήματα όταν ο εγκέφαλος σας είναι ξεκούραστος και έχετε ενέργεια. Αφήστε τα εύκολα τη στιγμή που θα έχουν πέσει οι αντοχές σας.

8.  Ύπνος και φαγητό

Η καλή διατροφή και η ξεκούραση είναι το άλφα και το ωμέγα στη μελέτη. Ο ύπνος μας ξεκουράζει, η τροφή μας δίνει ενέργεια. Τόσο απλά και αδιαπραγμάτευτα. Μην τα αμελείτε. Ποτέ. 

9.  Προγραμματίστε την ώρα της περισυλλογής

Προγραμματίστε μια ώρα της ημέρας που θα είναι η ώρα της περισυλλογής. Όποιο άσχετο πρόβλημα ή δυσκολία σας έρχεται στο μυαλό όταν διαβάζετε γράψτε το σε ένα χαρτί λέγοντας στον εαυτό σας ότι θα ασχοληθείτε μαζί του στην ώρα της περισυλλογής.

10. Χρησιμοποιείστε κίνητρα και ανταμοιβές

Τα κίνητρα είναι οι λόγοι για τους οποίους διαβάζετε, είναι ο απώτερος στόχος σας. Γράψτε τους σε ένα χαρτί και τοποθετήστε τους σε εμφανές σημείο για να τους βλέπετε συνέχεια. Χρησιμοποιείστε ανταμοιβές. Υποσχεθείτε στον εαυτό σας κάτι ευχάριστο για όταν θα τελειώσετε τη μελέτη της ημέρας. Αυτό θα είναι η ανταμοιβή σας. Μπορεί να είναι μια έξοδος για καφέ, η αγαπημένη σας ταινία ή ένα χαλαρωτικό μπάνιο. Οτιδήποτε ποθείτε πολύ, είναι καλό για ανταμοιβή.

Η σωστή μελέτη είναι μια δεξιότητα που μαθαίνεται. Δοκιμάζοντας τις παραπάνω τεχνικές μέσα στις διακοπές των Χριστουγέννων, θα βρείτε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς. Μην απογοητεύεστε από την όποια αποτυχημένη προσπάθεια και επιμείνετε.

Σας εύχομαι Καλές Γιορτές και ένα δημιουργικό 2017!

Αργύρης Καρδαράς

(Διευθ/ση Σπουδών στο Κέντρο Φιλολογικών Μαθήματων «Εν Οίκω»)




Translate